Bugüne kadar geliştirilmiş en yetenekli Sohbet Botu. Bağlamı hatırlayabilme ve sofistike metinler üretebilme yeteneğine sahip.
ChatGPT, GPT 3.5 modelinin sohbetvari etkileşim için özelleştirilmiş bir versiyonu. Her ne kadar GPT-3 API üzerinden yaklaşık 2 yıldır erişime açık olsa da Üretken Yapay Zeka teknolojilerine olan ilginin yaşadığı ani sıçramada ChatGPT'nin rolü büyük oldu. Zira, API üzerinden veya Playground websitesinden kullanılabilen önceki modellerin aksine ChatGPT ile ilk defa bu denli gelişmiş bir model, temel dijital okuryazarlık becerilerine sahip herkesin kullanabileceği kolaylıkta, fazlasıyla sade bir arayüzle ve hiçbir ayarlama/konfigürasyon yapmaksızın kullanılabilecek şekilde sunulmuş oldu. Bir diğer önemli nokta ise yine ilk defa bu kadar geniş çaplı olarak, kompleks bir YZ modeliyle herkesin günlük dildeki yazışmaları dışından bir şeye ihtiyaç duymadan anlamlı etkileşimlere girebilmesi oldu. OpenAI tarafından sunulan bu yeni yaklaşım meyvesini verdi ChatGPT yalnıca 5 günde 1 milyon, yalnızca 2 ayda ise 100 milyon kullanıcıya ulaşarak internet tarihinin en hızlı büyüyen uygulaması oldu. Artık bir açıklama yazmayı gereksiz kılacak kadar kanıksanmış olsa da özetle ChatGPT, sohbet havasında iletişim kurabileceğiniz, geniş ölçekli bir modeline dayanan bir sohbet botu. Genela amaçlı bir uygulama olması itibarı ile kendi bilgi dağarcığında bulunan hemen her konuda metinsel çıktılar üretebiliyor. Verilen girdinin (prompt) ayrıntı düzeyi ve ne kadar sofistike olduğuna bağlı olarak oldukça ayrıntılı ve sofistike yanıtlar üretebiliyor.
30 Kasım 2022'de hizmete sunulduktan sonra ChatGPT ile ilgili bazı önemli gelişmeler yaşandı:
1) Sistem, suistimal edici girişimler nedeniyle maalesef ilk erişime açıldığı güne nazaran daha kısıtlı hale getirildi peyderpey.
2) Sistem bugüne kadar 4 majör güncelleme aldı. Bunların ayrıntısını şuradan takip edebilirsiniz: https://help.openai.com/en/articles/6825453-chatgpt-release-notes
3) Sistemin ücretli bir tarifesi oluşturulurken (ChatGPT Plus, 20$/ay) ücretsiz versiyon erişime açık kalmaya devam etti.
4) Henüz erişime açılmış olmasa da API desteğinin de geleceği resmi olarak ilan edildi. (https://twitter.com/OpenAI/status/1615160228366147585?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet)
5) http://ai.com adresi de OpenAI tarafından satın alınarak ChatGPT'ye yönlendirildi
6) ChatGPT için kullanılan model "GTP 3.5 Turbo" adıyla API olarak erişilebilir hale getirildi. GPT-3 ailesine göre çok daha hızllı ve çok daha ucuz.